Self-study. Hogyan tartsuk meg a motivációt?

Céges nyelvoktatás blended tréninggel.

Az egyéni tanuláshoz nagyon nehéz motivációt találni. Biztosan mindenki vágott már bele nyelvtanuló applikáció vagy e-learning használatába, az első nap még örömmel nyitotta meg, aztán szép lassan alább hagyott a lelkesedés. Mi is készítettünk egy nyelvtanuló portált, több mint 900 leckével, de a bölcsek kövét most találtuk meg hozzá, amikor blended formában indítottunk tanfolyamot.

Lehetséges, hogy az évtizedes vita megoldódik? („Nem lehet tanár nélkül tanulni” versus „Igenis használjuk az e-learninget”) Működik az egyedül tanulás pici tanári kontrollal?

Igen! Mi úgy látjuk, a mai trendekhez, a home office rugalmasságához, a digitális megoldásokhoz, 2022-höz nagyon is telitalálat a blended tanulás. Nézzük, hogyan működik!

Study Plan: megvan a sorvezetőd!

A kiindulópont, mint minden tanulási folyamatnál, a cél és az útvonal megtervezése. Kezdésként megkapod, hogy pontosan melyik leckét, mennyi idő alatt kell elvégezned. A mi konkrét esetünkben – a wordsatwork.hu e-learning rendszerünkben – például a kezdő angolosok 2 leckét kapnak egy hétre, míg a haladó németesek 1 üzleti készségfejlesztő leckét. Ezzel pontosan tudsz kalkulálni, beilleszteni a hetedbe, és hétről hétre apró sikerélményekkel haladsz a kitűzött célod felé.

Heti tanulás: egyénre szabva

Mindenkinek megvan a saját ritmusa, bevált időpontjai és helyszínei a tanulásra. Irodában, szabadtéren vagy buszon, összesen 30-40 percet kell elosztanod a hétre: 10 perc a szótanulás, hallgatod, kiejted, újraformálod a szavakat, kifejezéseket. Akár ki is jegyzeteled, ha tetszik. 10 perc a párbeszédre, újra és újra, amíg már ismerős nem lesz a szöveg. 10 perc a gyakorló feladatokra, a szöveg elolvasására, többször végigmehetsz a leckén, amíg már 90% fölöttire sikerül. Ha már jól megy, és azon kapod magad, hogy az új kifejezések járnak a fejedben, kinyomtathatod a leckék (wawok) áttekintő oldalát egy kis ismétlésre, gyakorlásra.

Online óra: kontroll és támogatás

Ééés a beletett energia után megérkezik A Tanár, aki kikérdez, megdícsér, segít a kiejtéssel, összefűzitek dialógussá a tanultakat, és máris gyakorlatban tudod alkalmazni a tanultakat. Mindezt virtuális táblán, érdekes appokkal, videokkal színesítve, a te aktivitásodra koncentrálva. A tanár a beszédóra előtt megnézi, mennyit foglalkoztál a hétre kijelölt leckéddel vagy leckéiddel, látja az eredményeidet, azonnal tudja, hol kell egy kis turbó rásegítés. És motivál, mosolyog, hangot, energiát, pulzálást ad a tanulásodhoz. Amitől a következő heti kis falatnyi leckék újra kihívást jelentenek és nem házi feladatot.

Ugye hogy a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek? Egyedül is és tanárral, rugalmasan, mégsem egyedül. Ha sok a heti 100 perc a nyelvgyakorlásra, lehet az élő óra kéthetente, hiszen a blended képzésben az a legszebb, hogy a te állítod össze az összetevőit.

Jászberényi-Király Krisztina
Jászberényi-Király Krisztina
ügyvezető
Kíváncsi vagy a nyelvi képzés újdonságaira?
Havonta jelentkező hírlevelünkben minden újdonságot megosztunk veled
Oszd meg ezt a cikket
További tartalmak
brown and white table lamp with light
Szakmai
Miért sokszoros fejlesztés a vállalati nyelvtanulás?

Egy munkahelyi nyelvóra nem csak a nyelvtudást, hanem számos más készséget is fejleszt a vállalati nyelvórákon, amelyek elősegítik az egyének és a szervezetek hatékonyabb működését. Ezeket nehezebb mérni, de mindenképpen jelen vannak a nyelvtanulás hozzáadott értékeként.

Szakmai
Online nyelvóráink 2024-ben végre a megérdemelt digitális tananyaggal lesznek még jobbak!

Micsoda változásnak lehettünk tanúi 2020 óta! A nagy online átállást követően mára vállalati nyelvtanfolyamaink 98%-a az online térben zajlik. Azelőtt könyvet lapozgattunk órán és fénymásolgattak a tanárok. Az online órák hőskorából felrémlenek a kissé elmosódott, szürke pdf-ek, tanárok által összeállított ppt-k, letöltött videók, ad hoc feladatok. 2024-re azonban végre utolérte a tananyagfejlesztés az online igényeket. Itt vannak a várva várt digitális tananyagok.