Járjunk a nyelvtanulási görbe előtt

Top View Photo of Curved Road Surrounded by Trees

Mi az a nyelvtanulási görbe?

A nyelvtanulási görbe a készségeink és ismereteink fejlődésére utal, amelyeket egy új nyelv elsajátítása során szerzünk. A tanulási görbe a tanulás felfelé ívelő vonala, a teljesítményünk a befektetett munka függvényében. A tanulási görbe nem egyenes! Amikor belekezdünk sokáig lapos marad, tehát sok energiát és munkát teszünk bele, a teljesítményünk mégis elmarad a várttól. Majd amikor kezdjük megérteni a nyelvet és annak árnyalatait, és haladunk a magasabb nyelvtudásunk felé, a tanulási görbe hirtelen meredekké válik, és egyre többet és többet értünk meg, innentől kezdve lesz a nyelvtanulás igazán kalandos. A tanulási görbe olyan tényezőktől függően változhat, mint a tanult nyelv, az egyén motivációja és tanulási stílusa, valamint a tanulásra fordított idő és erőfeszítés mennyisége.

Egy új nyelv elsajátításakor a kezdeti beszélgetések ijesztő élményt jelenthetnek. Kezdetben előfordulhat, hogy az ember nem érti a beszélt nyelvet a sebesség és az ismeretlen szókincs miatt. Ilyenkor hajlamosak vagyunk színlelni a megértést, hogy másokkal kapcsolatba tudjunk lépni. Ráadásul, amikor eljön a beszéd ideje a megfelelő szavak megtalálása sokáig tarthat, ami bizonytalanná tehet minket. Egy új nyelv tanulásának kezdeti szakasza nagy kihívást jelent, és ez a tanult nyelvtől függetlenül igaz.

A tanulási görbe az elért tudás, a befektetett idő függvényében

Forrás

Nyelvtanulási görbéje nem csak a tanulóknak, de a szervezetnek is van, ahol nyelvtanulás történik. Ahogy egy vállalat tapasztalatot szerez egy adott területen (jelen esetben a nyelvismeret), idővel képes azonosítani és kiküszöbölni a hatékonysági hiányosságokat, javítani a kommunikációt. Ez gyorsabb termeléshez, magasabb minőségű szolgáltatáshoz, külföldi kapcsolatokhoz és magasabb munkavállalói elégedettséghez vezet. Ahogy a kezdeti nehézségeken túl van a vállalat, az általános teljesítménye nyelvtudás terén jelentősen javulhat. Ekkor már úgy gondolnak a partnerek és az ügyfelek a cégre, mint ahol tudnak angolul.

Mit jelent a nyelvtanulási görbe előtt járni?

A „nyelvtanulási görbe előtt járni” angolul: „staying ahead of the language learning curve” kifejezés azt jelenti, hogy maradjunk tájékozottak és képzettek a nyelvtudásunkban és a nyelvoktatás módjában, hogy ne érjenek váratlanul a változások vagy új képzési módok. Tartsunk lépést az új fejleményekkel, és járjunk a versenytársak előtt.

 

Egy kis nyelvi érdekesség: az angol ’ahead of the curve’ kifejezésnek van egy nagyon izgalmas jelentése:

  • jobb, mint mások
  • megelőzi az aktuális trendeket vagy gondolkodást
  • mások előtt jár
  • úttörő az innovációban
  • valamiben az élen vagy vezető helyen áll

A kifejezés azt is jelenti, hogy valaki egy új ötlettel vagy valami új gondolkodási móddal élen jár. Valamivel, ami a jövőben népszerűvé vagy akár általánossá válik. Különösen olyan cégeknél használják, akik innovatív vagy úttörő készségekkel rendelkeznek, és statisztikailag a szó szoros értelmében a legmagasabb pozícióban vannak, ami a normák fölé emeli őket. Akik megelőzik a versenytársakat. Ők lehetnek az elsők, majd mások másolják.

Forrás: theidioms.com

 

Melyik vállalat ne szeretne a nyelvtanulásban, nyelvi készségekben mások előtt járni?

Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni mennyire fontos, hogy az üzleti életben a nyelvtanulási görbe előtt járjunk. A nyelvtanulás megkönnyíti a kommunikációt, fokozza a kulturális érzékenységet, új piacokat és lehetőségeket nyit meg, javítja a kognitív készségeket, és kulcsfontosságú tényező lehet a tehetségek toborzásában és megtartásában. A nyelvtanulásba beruházó vállalatok nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek a mai globalizált üzleti világban, és versenyelőnyre tesznek szert versenytársaikkal szemben. Ezért vállalkozásunk számára elengedhetetlen, hogy a nyelvtanulásra úgy tekintsünk, mint a jövőbeli sikerünkbe való stratégiai befektetésre. Ennek érdekében írtunk egy tervrajzot a céges nyelvoktatáshoz.

Milyen előnyökkel jár, ha a nyelvtanulási görbe előtt maradunk?

  • A nyelvtudás megkönnyíti a kommunikációt és az együttműködést. Az a képességünk, hogy az ügyfelekkel és kollégákkal az anyanyelvükön kommunikálhatunk, bizalmat és kölcsönös megértést teremt. Ez pedig erősebb üzleti kapcsolatokhoz vezethet.
  • A nyelvtanulás növeli a kulturális érzékenységet és tudatosságot, az értékek megértését. Ez a tudás felbecsülhetetlen értékű az üzleti életben, ahol a kultúrák közötti interakciók mindennaposak. A kulturális érzékenység és tudatosság lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy elkerüljék az esetleges félreértéseket és félreértéseket, ami zökkenőmentesebb kapcsolatokhoz vezet.
  • A nyelvtudás új lehetőségeket nyithat meg. Azok a vállalatok, amelyek hatékonyan tudnak kommunikálni a partnereikkel, egyértelmű előnyben vannak. Ráadásul, ha beszéljük ügyfeleink nyelvét, jobban megértjük igényeiket és preferenciáikat, így növelve az ügyfél elégedettséget.
  • A nyelvtanulás javítja a kognitív képességeket és a kreativitást, csakúgy, mint a problémamegoldó képességet. A megnövekedett kognitív képesség jobb döntéshozatalt eredményez, amely szintén elengedhetetlen az üzleti életben.
  • A nyelvtanulási görbe előtt járni kulcsfontosságú tényező lehet a tehetségek toborzása és megtartása szempontjából. A nyelvtudás érték, és azok a vállalkozások, amelyek a nyelvtanulást előtérbe helyezik, nagyobb valószínűséggel vonzzák és tartják meg a fiatal tehetségeket. A nyelvtanulási lehetőségekbiztosítása a munkatársaknak azt mutatja, hogy elkötelezettek vagyunk a személyes és szakmai fejlődésük iránt, ami a munkahelyi elégedettség és a lojalitás növekedéséhez vezet.
Illés Csilla
Illés Csilla
szakmai vezető, angol nyelvi tréner
Kíváncsi vagy a nyelvi képzés újdonságaira?
Havonta jelentkező hírlevelünkben minden újdonságot megosztunk veled
Oszd meg ezt a cikket
További tartalmak
A group of friends at a coffee shop
Szakmai
Hogyan szólaljak meg bátran a munkahelyi szituációban?

Minden nyelvtanuló, aki élesben, üzleti környezetben használja a nyelvet, akár magas szinten is, zavarba kerülhet és leblokkolhat a kritikus pillanatban. Mire érdemes figyelni ilyen esetekben? Milyen praktikákat lehet bevetni, hogy kivágjuk magunkat ezekből a helyzetekből? Ha szeretnél ezekre a kérdésekre választ kapni, ha érdekel, hogy mi is az a bűvös kérdés, akkor a cikket neked ajánljuk.