A 3 legnépszerűbb online app a nyelvtanításban

black smartphone

Fontos foglalkoznunk azzal, hogy mitől lesz szemléletes, változatos, élményszerű az online óra! Ehhez szeretném bemutatni azt a 3 applikációt, amit én mindenképpen javaslok bevetni online órákon.

Wordwall

https://wordwall.net

Ingyenes regisztráció után különféle sablonok közül lehet választani, amelyekkel színes játékos feladatokat tudsz kreálni: varázskerék, csoportosítás, kártyás feladat, párosítás, kvíz és számtalan más. És hogy mi mindenre jó? warm up, cool down, ismétlés, szókincs gyakorlásra. Nekem nagy kedvencem a kártyás feladat, kimondottan hasznos beszédfejlesztésre. Vannak már előre legyártott feladatok is. Bátran kísérletezz vele.

Jamboard

https://jamboard.google.com

A Jamboard az, ami véleményem szerint egyenesen nélkülözhetetlen. Amellett, hogy interakítvan használható táblaként is funkcionálhat, nagyon érdekes feladatokat lehet készíteni rajta. Hatalmas előnye, hogy ebben közösen tudunk dolgozni a tanulókkal.

Az óra bármely szakaszában hasznos eszközünk, (nálam folyton nyitva is van, táblaként) legyen az egy óra eleji ráhangolódás, egy óra közepi pihentető feladat, amikor már lankadna a figyelem, vagy épp az óra végén, levezető feladatként. Külön értéke még emellett, hogy a linket egyszer megosztva a tanulók bármikor hozzáférnek, otthon megnyithatják, megnézhetik milyen feladatokat vettünk, lehet otthoni projekt házi feladat alapjaként is alkalmazni, szuper együttműködés fejlesztő lehetőség.

Mentimeter

https://www.mentimeter.com

Mivel a tanulók a telefonjukon is elérik, kimondottan üdítőleg hat, hogy végre valamit nem a laptopon kell nézniük. Arról nem is beszélve, hogy egyedülálló funkciói vannak, mint pl. az interaktív szavazás, skálán elhelyezés. Szeretnéd felmérni a tanfolyam elején, hogy kinek milyen igényei vannak, mik az erősségek, gyengeségek a csoportban? Elő a mentimeterrel! Előre el tudsz készíteni kérdéseket, amelyeket pontozni tudják a tanulók- kire mennyire igaz. Pár pillanat alatt kialakul a kép a csoportról, amit közösen ki is tudtok elemezni, és ki tudjátok tűzni a célokat.

De lehet itt szófelhőt készíteni – visszajelzés adására kiváló, feleletválasztás vagy nyitott kérdéseket feltenni, remek csoport feladat és kitűnő vita generátor! Beszédkészség fejlesztésére, visszajelzésre, de lehet warmup-ként a téma felvezetésére is használni!

Te milyen appokat szoktál használni az óráidon? Írd meg kommentben. Hamarosan jön a cikk 2. része, további népszerű és hasznos appokkal!

Illés Csilla
Illés Csilla
szakmai vezető, angol nyelvi tréner
Oszd meg ezt a cikket
Subscribe
Visszajelzés
guest
3 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Réka

flippity.net, proprofsgames.com, edpuzzle.com

Horváth Zsófi

Szuper ötletek! Én nagyon sokszor használom a Quizletet, különösen a quizlet live-ot, ami egy gyorsasági verseny előre megadott szógyűjteményből. 4 főtől csapatban is lehet. Otthoni gyakorláshoz a többi funkciót is ajánlom.
Néha a learningapps is jól jön.

Zsankó Eszter

Wordwall, learning apps, Jamboard, plouf-plouf, szerencsekerék (roue de la fortune), board.net, quizlet, kahoot, davebriss.com (story dice). Általában ezeket használom. Persze nem mindet minden órán, váltogatom a felületeket.

További tartalmak
Céges nyelvoktatás szituációs gyakorlatokkal
Szakmai cikk
Szituáció vagy szimuláció? Beszédkészség-fejlesztés a nyelvtanár szemszögéből

Sokszor hangsúlyozzuk a kommunikáció központú nyelvtanítás és nyelvtanulás fontosságát céges nyelvoktatásban, ami nyilvánvalóan más tanítási eszközöket igényel, mint a hagyományos nyelvi képzés. Két, bizonyítottan hatékony módszert, a szituációs illetve szimulációs gyakorlatokat mutatom be most.