Jobs & Professions – beszéld a munkanyelvedet!

A nyelvtudás új rétege: szaknyelvi képzések iparágra és pozícióra szabva

A munkahelyre legtöbbször „kész nyelvtudással”, egy adott nyelvi szinten kommunikálva érkezünk. Meglévő nyelvi szintünk emelése nem lehetetlen, rendszeres gyakorlással, sok nyelvtannal, olvasással, tanulással egy év alatt akár egy nyelvi szintet is léphetünk előre. 

Előfordulhat azonban, hogy meglévő nyelvi szintünk ugyan elegendő a munkánk ellátásához, mégis fejlődni szeretnénk. Vágyunk jobban érteni az előadót a konferencián, magabiztosabban adni elő szakterületünkön vagy szakmai folyóiratokat olvasni. 

Ilyenkor vonzó nyelvtanulási terület a szaknyelvek világa.

Képzeljünk el egy olyan kommunikációt, ahol az alapok, a nyelvtan, a kötőszavak ugyanazok, mégis egy teljesen új nyelv, új szókincs és új kifejezések jelennek meg, vagyis inkább egy új színezet, új réteg kerül a meglévő nyelvtudásunkra. Ráadásul ez a tudás lehetővé teszi, hogy magabiztosabban mozogjunk a pozíciónkban, a napi munkánkban, a nemzetiközi csapatunkban, külföldi partnereink körében. Akár a sikerességünkhez is hozzájárul frissen felturbózott nyelvtudásunk, és nem kizárt, hogy az előrelépésünk is gyorsabb lesz ennek a kulcskompetenciánknak köszönhetően.

Melyik iparágban dolgozol? 

Miért is ne lenne a főbb iparágaknak saját, testre szabott nyelvtanfolyama? 

Kiváló tananyagok elérhetőek a mai tankönyvpiacon pl. az oup.com és a pearson.com kínálatában. És bár a nyelvtanár természetesen nem lesz szakértője az adott iparágnak, területnek, de a tematikát követve kitűnően fogja egy instruktor szerepében begyakoroltatni, aktivizálni a szókincset, integrálni az élő szituációkat az óra menetébe.

A 40-80-120 órányi tananyaggal elmélyülhetsz az autóipar, a gyógyszeripar, a bankok vagy akár logisztika szaknyelvében. Fókuszáltan megtanulhatod a turizmus és hotelek, az IT, a külkereskedelem, kiskereskedelem vagy az orvosi szakszókincset.

Akár kezdő mérnök vagy, akár tapasztalt szakember, egy célzott szaknyelvi kurzus segít a napi munkád könnyebb és hatékonyabb elvégzésében, az előforduló szituációk begyakorlásában, a szakfolyóiratok megértésében, a prezentációk összeállításában.

céges nyelvoktatás árak
Munkakörökhöz illesztett nyelvtanulási lehetőség
A másik testre szabási lehetőség a munkakörnek megfelelő nyelvtanfolyam vagy nyelvi tréning megszervezése a munkahelyen. Egészen biztosan hozzáadott érték lesz a tanulás során, ha az azonos munkaterületen dolgozó kollégák, akik amúgy is „egy nyelvet beszélnek”, egymást erősítve, motiválva saját területük szaknyelvi tudását tanulják hétről hétre. 
A projektmenedzserek bevihetik a saját példáikat a tanfolyamra, a pénzügyesek vagy IT-sek kigyűjthetik a vállalati kifejezéseket, az ügyfélszolgálaton vagy call centerben dolgozók élő napi példákat hozhatnak a nyelvórákra. 
céges nyelvoktatás árak
A munkakörhöz szabott nyelvtanfolyamok szervezése a vállalat számára is előnyös lehet, hiszen a készségfejlesztésen túl a company branding fontos eleme lehet, csapatépítés, megtartás, munkahelyi kultúra javítása is egyben.

Az iparági és munkaköri szaknyelvi képzések hossza és tömörsége is szabadon választható a munkahely igényeinek megfelelően, heti 90 perces nyelvtanfolyam és 2 napos nyelvi tréning is ugyanúgy épülhet a szakszókincsre, szaknyelvi készségek megtanulására.

Hab a tortán, hogy a Juventus e-learning rendszerében (wordsatwork.hu) 10 iparág és 15 munkakör kifejezései, szituációi érhetők el tananyagként, kiegészítő házifeladatként vagy olyan bárhonnan elérhető mankóként, ami kéznél van egy rázós tárgyalás vagy külföldi út előtt.

Jászberényi-Király Krisztina
Jászberényi-Király Krisztina
ügyvezető
Kíváncsi vagy a nyelvi képzés újdonságaira?
Havonta jelentkező hírlevelünkben minden újdonságot megosztunk veled
Oszd meg ezt a cikket
További tartalmak
Céges nyelvoktatás blended tréninggel.
Tréningek
Self-study. Hogyan tartsuk meg a motivációt?

Az egyéni tanuláshoz nagyon nehéz motivációt találni. Biztosan mindenki vágott már bele nyelvtanuló applikáció vagy e-learning használatába, az első nap még örömmel nyitotta meg, aztán szép lassan alább hagyott a lelkesedés.

Online nyelvóra és e-learning
Szakmai
A képzések 98%-a online: tapasztalatok az online nyelvóráról

2021-ben egy év alatt egy évtizedet ugrottak előre a felnőttképzés technikai lehetőségei, új időszámítás kezdődött a céges nyelvi képzésben is és élesben tesztelhettük, hogyan működik az online nyelvóra.