Hallgatni arany – hallott szöveg értés fejlesztése (2022 frissítés)

woman wearing black The North Face jacket and white headphones

A legtöbb nyelvtanuló életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi, hogy már remekül érti a tanulótársakat a csoportjában, kiterjedt a szókincse sok témában és már nem kell nyelvi szabályokon sem gondolkodnia, mégis szakadék választja el attól, hogy tökéletesen megértse az angol kollégát, külföldi rokont, az angol filmeket vagy egyszerűen csak a gyors beszédet.

A jó hírünk, hogy ezen a ponton szinte mindenki átesik. Bizonyított, hogy a hallás utáni szövegértés is egy „skill”, tehát fejleszthető. Hogyan kezdjünk neki?

Hogyan lehet fejleszteni a hallás utáni szövegértést? 

Napi 10-15 perc idegen nyelvű szöveg hallgatásával.

A lényeg a rendszerességben van. Az internet tele van olyan anyagokkal, amit használhatunk. A gyakorlatokat, hanganyagokat jól kiválasztva, egy új, szórakoztató szabadidős tevékenységet is találhatunk akár.

Összegyűjtöttünk pár hasznos linket kiindulópontnak:

Aktuális hírek különböző szinteken:

https://www.newsinlevels.com/

https://breakingnewsenglish.com/

Podcastok:

BBC World Service

Luke’s English Podcast

Mindenkit arra bátorítunk, hogy minden nap gyakoroljon, hallgasson valami számára érdekeset 10-15 percben. Rövid időn belül érezhető lesz a fejlődés hallás értésben és a beszédben (kiejtésben is) egyaránt.

2 hátráltató tényező, amivel szembe kell nézni

1. Gyakori eset, hogy a szövegből semmit nem értünk először. Vagy csak egy-egy szót nem értünk és leragad a figyelmünk e miatt.

Nem szabad leragadni azon, hogy nem értünk minden szót. Tovább kell haladni és a szöveg egészére koncentrálni. Próbáljunk először ne túl nehéz vagy hosszú szövegeket választani. Nem baj, ha nem értünk minden egyes szót. Jó tanácsunk, hogy ne filmnézéssel kezdjünk neki, hanem rövid, pici hírekkel, érdekességekkel. Választhatunk olyan szöveget is elsőnek, aminek megvan esetleg a fordítása vagy vannak hozzá kérdések írva. Sok ilyen internetes oldal van, ami kifejezetten erre fókuszál. A fülünk egy idő után hozzászokik az idegen nyelvhez és egyre tisztábban fogjuk érteni. Utána jöhetnek a filmek 🙂 először felirattal, aztán felirat nélkül javasoljuk.

2. Gyakori az is, hogy nehéz időt kiszakítani arra a 10-15 percre, mert mindig van valami fontosabb, ami elterel.

Igen, valóban be kell építeni a napi rutinba. Ez egy önálló tanulási forma, nehéz elkezdeni, mert kezdetben még a komfort zónánkon kívül érezhetjük magunkat. Gondoljunk arra, hogy a hallásértés gyakorlására bárhol sort keríthetünk. Autóban hallgatva, tömegközlekedésen, ebédszünetben, lefekvés előtt egy kis kikapcsolódásnak vagy épp egy várakozással töltött fél órában. A lényeg, hogy eleinte gondolni kell rá és betervezni, hogy mikor lesz az a 10-15 perc, amit a hallásértés fejlesztésével töltünk. Ne essünk abba a hibába, hogy lelkesedve egyszer hallgatunk valamit, aztán sosem marad rá idő, majd 1 hónap múlva újra hallgatunk valamit és elkeseredünk, hogy nem történt változás. Gyakorolni napi szinten kell ahhoz, hogy eredményt érjünk el. Meg lesz a gyümölcse! Senki sem kivétel ez alól.

2022 frissítés

Az eredeti cikk 2018-ban jelent meg, azóta számtalan új, nyelvtanulókat segítő podcast jelent meg, amivel fejlesztheted a nyelvtudásod. Ha eddig zenét hallgattál munkába menet, most hallgass podcastokat Spotifyon. Magasabb szinten minden témában van elérhető anyag, alacsonyabb szinten pedig kifejezetten nyelvtanulóknak szánt anyagok, ahol kicsit lassabban, érthetőbben beszélnek. Gyakori az aktuális hírek összefoglalása és különböző szinteken való elmondása. Pár link ezekhez (Spotify app szükséges hozzá)

6 minute English: tudományos, izgalmas témák 6 percben a BBC által

6 minute Grammar: nyelvtani magyarázó 6 percben a BBC által

Simple English News Daily: napi hírek egyszerűsített angollal 7 percben

Hosszabb podcastok:

TED Talks Daily

Global News Podcast

Más nyelveken, pedig ajánljuk a news in slow… sorozatot.

News in Slow Spanish Intermediate

News in Slow Spanish Latino Intermediate

News in Slow French Intermediate

News in Slow Italian Intermediate

News in Slow German Intermediate

 

Jászberényi-Király Szilvia
Jászberényi-Király Szilvia
ügyvezető, felnőttképzési szakértő
Kíváncsi vagy a nyelvi képzés újdonságaira?
Havonta jelentkező hírlevelünkben minden újdonságot megosztunk veled
Oszd meg ezt a cikket
További tartalmak
A group of friends at a coffee shop
Szakmai
Hogyan szólaljak meg bátran a munkahelyi szituációban?

Minden nyelvtanuló, aki élesben, üzleti környezetben használja a nyelvet, akár magas szinten is, zavarba kerülhet és leblokkolhat a kritikus pillanatban. Mire érdemes figyelni ilyen esetekben? Milyen praktikákat lehet bevetni, hogy kivágjuk magunkat ezekből a helyzetekből? Ha szeretnél ezekre a kérdésekre választ kapni, ha érdekel, hogy mi is az a bűvös kérdés, akkor a cikket neked ajánljuk.

Szakmai
Online nyelvóráink 2024-ben végre a megérdemelt digitális tananyaggal lesznek még jobbak!

Micsoda változásnak lehettünk tanúi 2020 óta! A nagy online átállást követően mára vállalati nyelvtanfolyamaink 98%-a az online térben zajlik. Azelőtt könyvet lapozgattunk órán és fénymásolgattak a tanárok. Az online órák hőskorából felrémlenek a kissé elmosódott, szürke pdf-ek, tanárok által összeállított ppt-k, letöltött videók, ad hoc feladatok. 2024-re azonban végre utolérte a tananyagfejlesztés az online igényeket. Itt vannak a várva várt digitális tananyagok.