Hogyan határozzuk meg, hogy ki vegyen részt a céges nyelvoktatásban?

people doing office works

A nyelvi képzés elengedhetetlen eleme egy vállalat dinamikájának és a sikeres fejlesztésnek. Használható nyelvtudás nélkül ma már lehetetlen helytállni a globalizált üzleti környezetben. A nyelvoktatás eredményességének záloga pedig éppen az, hogy a megfelelő kollégák, kulcsszereplők nyelvtudását fejlesszük. Vegyük sorra a nyelvtanulók kiválasztásának lépcsőit és a jelentkeztetés szempontjait!  

 1. Nyelvi szint

Első lépésként a vállalatoknak ismerniük kell munkatársaik nyelvi szintjét, ezen belül megbízható képpel rendelkezni a beszédkészségről, az írás, olvasás és beszédértés szintjükről. Kiemelten fontos azonosítani a magas szintű nyelvhasználókat, hiszen az ő nyelvtudásuk kevesebb órával, rövidebb képzésekkel kiváló megtérülést hozhat.  Az alacsonyabb szinten lévők ugyanakkor többet fognak profitálni a nyelvtanulásból, értékesebbé válnak a szervezet számára.  

A munkavállalók szintjének vizsgálata lehet egy gyors folyamat, ha van megfelelően összeállított szintfelmérőhöz hozzáférésed. A Juventus évente több mint 3000 szintfelmérést végez saját szintfelmérő rendszerével, és nagyon sok energiát fektetett a képzési csapatunk abba, hogy jól mérjünk minden nyelvi szinten.  

2. Pozíció

Második lépésben előtérbe állíthatók azok a pozíciók, ahol leginkább szükség van a nyelvtudásra. Többnyire az ügyfélkapcsolatokban, értékesítésben, marketingben dolgozók nyelvi képzése térül meg leginkább, de előfordulhat más, erős nyelvi kompetenciákat igénylő munkaterület is. Nehéz döntés kizárni a nyelvi képzésből azokat, akiknek a munkájához nem szükséges nyelvtudás, mert a képzés számukra is elkötelezettséget, jutalmazást, motivációt jelenthet, illetve a későbbi szélesebb karrierlehetőségek miatt itt is találunk olyat, akinél kiváló befektetés lehet a nyelvi képzés.  

3. Földrajzi elhelyezkedés

Meghatározhatja a nyelvtanulók körét a földrajzi elhelyezkedés is. Egy nemzetközi összetételű központban elengedhetetlen a nyelvi fejlesztés, ahogy regionális, többnyelvű csapatok esetében is. Amióta online órák és digitális nyelvi eszközök is elérhetők a nyelvi programokban, a különböző telephelyek vagy akár országok dolgozói egyformán és gazdaságosan bevonhatók a nyelvi képzésbe.  

4. Az üzleti célok

Nagyon fontos meghatározni azokat a konkrét üzleti célokat, amelyek elérését a nyelvi képzési programok segítik. Például, ha a vállalat célja az új nemzetközi piacokra való terjeszkedés, akkor a nemzetközi értékesítésben és marketingben részt vevő dolgozókat kell bevonni a céges nyelvoktatásba. Ha az ügyfélszolgálat fejlesztése a cél, akkor az ügyfélszolgálati munkakörben dolgozó alkalmazottak profitálnak a legtöbbet a nyelvi képzési programból. Fontos hozzátenni, hogy a nyelvi képzés tananyagát és tematikáját is érdemes összehangolni az üzleti célokkal. Itt arra gondolok, hogy akkor lesz megtérülő befektetés a nyelvi képzés, ha az értékesítő kolléga az általános nyelvi fejlesztésen túl angol nyelvű értékesítési szaknyelvet is elsajátít és ami a legfontosabb, hogy olyan fejlett programokon vesz részt, mint egy angol értékesítési megbeszélést szimuláló tréning alkalom egy képzett nyelvtanárral. Ugyanez igaz az ügyfélszolgálatosra is, aki pedig panaszkezelő emaileket és support telefonokat gyakorol egy nyelvi trénerrel.   

Nagyon gyakran üzleti cél még a munkaerőmegtartás, ahol a nyelvi képzést juttatásként biztosítják. A képzéseknek előkelő helye van az employer branding stratégiában, azonban ne felejtsük el, hogy ha a dolgozóink igényeit szeretnénk kielégíteni ezzel, akkor tájékozódjunk előre, és semmiképpen ne spóroljuk meg az igényfelmérés lépését. A képzési terv összeállításában nagyon nagy segítség, ha a kollégák igényei és céljai ismertek, és így garantált lehet az elégedettség.  

5. Költségvetés

Végül pedig, a vállalatok nagy dilemmája: a nyelvi képzési programjaik költségvetése. Első körben a büdzsé meghatározása, majd a források az üzleti célnak megfelelő elosztása következzen. A vállalatok dönthetnek úgy, hogy a nyelvi képzést a magasabb szintű nyelvtudással rendelkező alkalmazottaknak biztosítja, mivel kevesebb órával, rövidebb idő alatt és változatosabban ki tudják használni a nyelvi képzési programot. Dönthetnek úgy is, hogy az alacsonyabb nyelvtudással rendelkező munkatársakat is bevonják, mert bár több képzésre lesz szükségük, de többet is fognak profitálni a nyelvi képzési programból. Lényegében a büdzsé elosztásánál azt az elvet érdemes követni, hogy azokra a munkavállalókra kell összpontosítani, akikre várhatóan a legnagyobb hatást gyakorolja a céges nyelvoktatás, így maximalizálhatja a vállalat a megtérülést.  

Összefoglalva, a céges nyelvoktatás résztvevőinek meghatározása elengedhetetlen e programok sikeréhez. A vállalatnak olyan tényezőket kell figyelembe venniük, mint a nyelvtudás szintje, a munkakör, az üzleti célok és a költségvetés, amikor kiválasztják a megfelelő jelentkezőket nyelvi képzési programjukhoz. A megfelelő előkészítéssel a szervezet biztosíthatja, hogy nyelvi képzés elérje a kívánt eredményt, és segítse az alkalmazottakat olyan nyelvi készségek fejlesztésében, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy sikeresek legyenek a globális üzleti környezetben. 

Jászberényi-Király Krisztina
Jászberényi-Király Krisztina
ügyvezető
Kíváncsi vagy a nyelvi képzés újdonságaira?
Havonta jelentkező hírlevelünkben minden újdonságot megosztunk veled
Oszd meg ezt a cikket
További tartalmak
Céges nyelvoktatás blended tréninggel.
Tréningek
Self-study. Hogyan tartsuk meg a motivációt?

Az egyéni tanuláshoz nagyon nehéz motivációt találni. Biztosan mindenki vágott már bele nyelvtanuló applikáció vagy e-learning használatába, az első nap még örömmel nyitotta meg, aztán szép lassan alább hagyott a lelkesedés.

Top View Photo of Curved Road Surrounded by Trees
Szakmai
Járjunk a nyelvtanulási görbe előtt

A nyelvtanulási görbe a készségeink és ismereteink fejlődésére utal, amelyeket egy új nyelv elsajátítása során szerzünk. A tanulási görbe a tanulás felfelé ívelő vonala, a teljesítményünk a befektetett munka függvényében. Ez a tanulási görbe azonban nem egyenes!