Árak a céges nyelvoktatásban

Hosszú évek után emelkedtek a céges nyelvoktatás árak

Amikor az első rendszerváltás utáni nyelviskola-generáció megkezdte a céges nyelvtanfolyamok szervezését 1992-ben, az óradíjakat 2000-2500 Ft között határozták meg.
Az azóta eltelt 30 évben a fogyasztói árak a KSH szerint körülbelül tízszeresére nőttek, vagyis egy nyelvóra ára lehetne akár 20-25.000 Ft is. Természetesen ennek közelében sem vagyunk.

Sok minden befolyásolta az évtizedek során a vállalati nyelvtanfolyamok árát, például a rengeteg kisebb-nagyobb nyelviskola megjelenése, a cégek HR-taktikái a munkaerő fejlesztésére és megtartására, a fellendülések és recessziók keresletváltozásai, felnőttképzési törvény és adózási változások, és még sorolhatnánk. Ha a nagyképet nézzük, az óradíjak sokáig csak minimálisan emelkedtek, 3 évtized alatt nagyjából duplájára, ami például az európai nyelviskolai árszinthez képest is máig jóval elmarad.

Online nyelvórák a személyes órák áráért

A pandémiás időszakban a nyelvtanulás szinte 100%-ban áthelyeződött az online térbe. Egyik napról a másikra a nyelvtanárok otthonról, utazás nélkül taníthattak, ami ellensúlyozta a megjelenő inflációt, vagyis az óradíjak megint nem mozdultak. Az online órák óradíja lett az addigi személyes órák óradíja. Ez annyiban érdekes, hogy most, amikor újra felmerül az igény a személyes kijárásra a cégekhez, a tanárok és nyelviskolák a kijárásért jóval magasabb óradíjat jelölnek meg. Elvált tehát az online és személyes órák ára.

Robbanás vagy inflációarányos korrekció?

A 2022-es év a vállalati nyelvoktatás terén is az inflációról szól. Kicsit a munkaerőhiányról is, ami egyrészt az elérhető nyelvtanárok hiányában látszik, másrészt a cégek employer branding aktivitásában, amivel több és jobb nyelvtanulási lehetőséget is szeretnének biztosítani a munkavállalóinak. Kis túlzással azt mondhatjuk, 2022-ben annyival nőttek a céges nyelvoktatás árak, mint előtte 10 év alatt. Az inflációt követve előbb 10, majd az év második felében újabb 10-15, összesen akár 20-25%-kal nőttek az óradíjak. De láttunk ennél magasabbat is, megjelentek a másfélszeres, sőt dupla árak is a nyelviskolák kínálatában.

Céges nyelvoktatás árak alakulása 1992 és 2023 között

2023-ban már 6000 Ft felett lehet egy átlagos üzleti nyelvóra ára

Mennyibe kerül egy átlagos nyelvóra?

Nézzünk egy normál angol, 45 perces üzleti nyelvórát. Mondhatjuk, hogy míg 2021-ben ennek ára 4-essel, 2022-ben 5-össel kezdődött, 2023-ban már 6-ossal fog kezdődni. Ugyanez személyes kiszállással, a vállalat telephelyétől függően akár 1000-1500 Ft-tal is többe kerülhet. Szaknyelvek esetén újabb 500-1000 Ft-tal, anyanyelvi tanár esetén 1000-1200 Ft-tal drágább egy óra. És persze jelentősen függ az óradíj az órák mennyiségtől is és egyes esetekben a nyelvtől is.

Nézőpont kérdése, hogy a 6000 Ft/45 perc reális ár-e egy üzleti nyelvóráért, és persze árgus szemekkel figyeljük a közeljövő történéseit, vajon mit hoz ezen a piacon a sokrétű válsághelyzet. Jó hír, hogy a HR-eseknek számtalan lehetőségük van, hogy a céges nyelvoktatást kihozzák az idei vagy akár a tavalyi keretből, lásd e-learning, blended képzés, online órák és nyelvi tréningek, intenzitások és csoportlétszámok optimalizálása.

Jászberényi-Király Krisztina
Jászberényi-Király Krisztina
ügyvezető
Kíváncsi vagy a nyelvi képzés újdonságaira?
Havonta jelentkező hírlevelünkben minden újdonságot megosztunk veled
Oszd meg ezt a cikket
További tartalmak
people doing office works
Szakmai
Hogyan határozzuk meg, hogy ki vegyen részt a céges nyelvoktatásban?

A nyelvi képzés elengedhetetlen eleme egy vállalat dinamikájának és a sikeres fejlesztésnek. Használható nyelvtudás nélkül ma már lehetetlen helytállni a globalizált üzleti környezetben. A nyelvoktatás eredményességének záloga pedig éppen az, hogy a megfelelő kollégák, kulcsszereplők nyelvtudását fejlesszük. Vegyük sorra a nyelvtanulók kiválasztásának lépcsőit és a jelentkeztetés szempontjait!  

Top View Photo of Curved Road Surrounded by Trees
Szakmai
Járjunk a nyelvtanulási görbe előtt

A nyelvtanulási görbe a készségeink és ismereteink fejlődésére utal, amelyeket egy új nyelv elsajátítása során szerzünk. A tanulási görbe a tanulás felfelé ívelő vonala, a teljesítményünk a befektetett munka függvényében. Ez a tanulási görbe azonban nem egyenes!